De bevalling

De bevalling

De laatste fase van een zwangerschap is de bevalling. Er valt veel te zeggen over de bevalling zoals het verloop van de bevalling in fases, pijnbestrijding tijdens de bevalling en wat je kunt verwachten na de bevalling.


Voorbereiding op de bevalling

Ontspanning is essentieel voor een spoedige bevalling. Een zwangerschaps-cursus kan je helpen met het toepassen van ontspanningstechnieken. Pak op tijd wat spullen in als je in het ziekenhuis gaat bevallen.
> Voorbereiding op de bevalling

De bevalling in fases

De bevalling begint met het breken van de vliezen en het op gang komen van de weeën. Als de baarmoedermond een ontsluiting van 10cm heeft, begint de uitdrijvingsfase. Dan wordt de baby geboren.
> Bevalling in fases

Manieren van bevallen

Er zijn verschillende manieren en houdingen om je kindje ter wereld te brengen. Meestal heb je pas op het moment van de bevalling zelf een goed idee van wat je het fijnst vindt. Je kunt in bed, in bad of op een baarkruk bevallen.
> Manieren van bevallen

Pijnbestrijding bij de bevalling

p>Zowel thuis als in het ziekenhuis zijn er diverse mogelijkheden om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. De beste manier om met de pijn om te gaan, is echter door het ongemak te accepteren en er niet tegen te vechten.
> Pijnbestrijding bij bevalling

Kraamweken

De geboorte van je kindje is een ingrijpende gebeurtenis. De tijd daarna kun je goed gebruiken om te herstellen en te wennen aan je nieuwe levensritme. Soms gaat dit gepaard met psychologische klachten.
> Kraamweken

Lichaam na de zwangerschap

In de periode na de bevalling herstelt je lichaam: je baarmoeder krimpt en je menstruatiecyclus komt weer op gang. Juist nu is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je lichaam voorzichtig te gaan oefenen.
> Lichaam na de zwangerschap