Zwanger worden

Zwanger worden

De eerste fase van de zwangerschap is het zwanger worden. In deze fase zijn er een hoop zaken om rekening mee te houden. Hierbij kun je denken aan of je wel of niet vruchtbaar bent, wat symptomen van zwangerschap zijn en bijvoorbeeld hoe een zwangerschapstest werkt.


Vruchtbaarheid

Als je zwanger wil worden, is het belangrijk dat zowel jij als je partner vruchtbaar zijn. Als het na een jaar niet gelukt is om zwanger te raken, kun je laten onderzoeken wat hier de oorzaak van is en behandelingen ondergaan.
> Vruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid

Voor een verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid zijn verschillende verklaringen. Bijvoorbeeld een ongezonde levensstijl of onvoldoende zaadcellen. Er bestaan een aantal behandelingen om desondanks toch zwanger te raken.
> Onvruchtbaarheid

Bevruchting

Om een eicel te kunnen bevruchten, moeten de spermacellen van de man deze eerst bereiken. Wanneer dit gebeurt, is er sprake van bevruchting, waarna de genen zich mengen en de cel gaat zich delen en innestelen.
> Bevruchting

Adviezen om zwanger te worden

Als je zwanger wil worden, is het belangrijk om je lichaam goed te verzorgen. Bijvoorbeeld door foliumzuur te slikken en gezond te eten. Zo vergroot je de kans op een probleemloze zwangerschap en een gezond kindje.
> Adviezen zwanger worden

Kunstmatige inseminatie

Uit een vruchtbaarheidsonderzoek kan blijken dat de zaadcellen van de man niet van goede kwaliteit zijn of dat ze de eicel niet kunnen bereiken. In deze gevallen kan kunstmatige inseminatie (IUI, IVF of ICSI) uitkomst bieden.
> Kunstmatige inseminatie

Symptomen van zwangerschap

Veel vrouwen voelen het aan hun lichaam als ze zwanger zijn. Anderen merken er in het begin juist helemaal niets van. De symptomen van een zwangerschap verschillen dan ook per persoon.
> Symptomen zwangerschap

Zwangerschapstest

Met een zwangerschapstest kun je erachter komen of je zwanger bent of niet. Je kunt zo’n test kopen bij de drogist, apotheek of online en gemakkelijk thuis uitvoeren. Het is ook mogelijk om je door een (huis)arts te laten testen.
> Zwangerschapstest