Adviezen om zwanger te worden

Adviezen om zwanger te worden

Als je zwanger wil worden, is het belangrijk om je lichaam goed te verzorgen. Bijvoorbeeld door foliumzuur te slikken, op de voeding tijdens de zwangerschap te letten en voldoende te bewegen. Zo vergroot je de kans op een probleemloze zwangerschap en een gezond kindje.


Slik foliumzuurtabletten

De kans is klein dat je kindje geboren wordt met een open ruggetje wanneer je voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Vaak lukt dat niet met gezonde voeding alleen. Gebruik daarom foliumzuurtabletten om eventuele tekorten aan te vullen. Blijf ze ook de eerste 3 maanden van je zwangerschap slikken. Foliumzuurtabletten kunt u kopen bij een drogist bij u in de buurt of u kunt het gemakkelijk online bestellen op bijvoorbeeld Drogisterij.net.

Vermijd schadelijke stoffen

Drugs, alcohol, sigaretten en cafeïne beïnvloeden je vruchtbaarheid op een negatieve manier en kunnen ervoor zorgen dat je zwangerschap niet goed verloopt. Ook mannen kunnen beter stoppen met roken. Hierdoor verslechtert namelijk de kwaliteit van hun sperma. Koffie hoef je als vrouw niet helemaal te laten staan. Houd het wel bij 1 kopje per dag, want anders wordt er te weinig ijzer in je bloed opgenomen. En dat is juist essentieel bij een zwangerschap.

Let op je gewicht

Vrouwen met onder- of overgewicht worden minder gemakkelijk zwanger dan vrouwen met een gezond gewicht. Zorg daarom dat je gewicht op peil is (BMI tussen de 20 en 30) en dat je een gezond voedingspatroon hebt. Zo verklein je ook de kans op complicaties tijdens de zwangerschap.

Eet gezond en blijf bewegen

Als je zwanger wil worden, is een gezonde levensstijl belangrijk. Zorg ervoor dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Onder andere door veel fruit, groenten en vezelrijke producten zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst te eten. Bij vragen hierover kun je het beste een afspraak met je huisarts of met een diëtist maken.

Bewegen hoort ook bij een gezonde levensstijl. Probeer dus zo vaak mogelijk de fiets of de trap te nemen. Sporten is belangrijk, maar je moet het niet overdrijven. Dat kan een zwangerschap juist in de weg staan.

Bezoek regelmatig de tandarts

Bepaalde bacteriële infecties in je mond kunnen van invloed zijn om het verloop van je zwangerschap. Daarnaast kunnen je hormonen er in deze periode voor zorgen dat je last krijgt van je tandvlees. Reden genoeg om je gebit preventief te laten controleren voordat je zwanger bent.