Zwanger zijn

Zwanger zijn

De tweede fase van de zwangerschap is het daadwerkelijk zwanger zijn. Bij deze fase komen een heel aantal zaken kijken. Hoe ontwikkelt een kind zich bijvoorbeeld in de baarmoeder, wat kun je beter wel en niet eten tijdens een zwangerschap en wat kun je bijvoorbeeld doen als je ongewenst zwanger bent?


Ongewenst zwanger

Als je niet zwanger wil worden, is het belangrijk om een vorm van anticonceptie te gebruiken.De morning after pil kan dan, evenals abortus, adoptie of een pleeggezin, uitkomst bieden.
> Ongewenst zwanger

Ontwikkeling in de baarmoeder

In de baarmoeder verandert de bevruchte eicel in 9 maanden van een embryo in een foetus van zo’n 50cm. Hoewel het lichaam van de foetus zich in het 1ste trimester het meest ontwikkelt, groeit het in de maanden daarop nog flink door.
> Ontwikkeling in de baarmoeder

Ongemakken & complicaties

Een zwangerschap is een belasting voor je lichaam. Daarom kan het zijn dat je tijdens deze periode last hebt van ongemakken. Ernstiger zijn complicaties; problemen die de gezondheid van jou en je kindje in gevaar kunnen brengen.
> Ongemakken en complicaties

Voeding tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, moet je extra goed letten op je voeding. Zo weet je zeker dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Het is niet nodig om voor 2 personen te eten, maar bewust afvallen kan erg schadelijk zijn.
> Voeding tijdens zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je gewoon seks hebben. Dat is niet schadelijk voor de baby en zal de bevalling niet opwekken. In de eerste en laatste maanden van de zwangerschap hebben vrouwen vaak minder behoefte aan seks.
> Seks tijdens zwangerschap

Verloskundige & gynaecoloog

Bij een zwangerschap komen verschillende hulpverleners kijken. De belangrijkste zijn de verloskundige en de gynaecoloog. Eerst kom je bij de verloskundige terecht. Bij complicaties verwijst zij je naar de gynaecoloog.
> Verloskundige en gynaecoloog